45 makkelijke en heerlijke dip recepten voor elke gelegenheid

45 makkelijke en heerlijke dip recepten voor elke gelegenheid

Een borrelplank is niet compleet zonder heerlijke dipsausjes. Of je nu een borrel organiseert met vrienden, een feestje geeft of gewoon gezellig wilt snacken, dips voegen smaak en variatie toe aan elke borrelplank. Ze zijn perfect voor het combineren met verschillende hapjes zoals stokbrood, groenten, toastjes en crackers.

Dipsausjes zorgen voor een veelzijdige smaakbeleving op jouw borrelplank. Van romige hummus en frisse tzatziki tot pittige sriracha mayo en luxe truffelmayonaise – er is altijd een dip die bij jouw borrelhapjes past. Daarnaast maken dips het borrelmoment interactief en verrassend, omdat iedereen zelf kan bepalen welke smaken hij of zij het lekkerst vindt.

De perfecte combinatie: Zelfgemaakte dipstokjes voor bij je dips

Wil je jouw dipsausjes nog lekkerder maken? Serveer ze met knapperige, zelfgemaakte dipstokjes! Deze dipstokjes zijn makkelijk te maken en een fantastische aanvulling op elke borrelplank. Ze zorgen ervoor dat je dips makkelijk te pakken zijn en voegen een lekkere crunch toe aan je borrelervaring.
Bij Borrelplank Boetiek vind je een eenvoudig en snel recept voor zelfgemaakte dipstokjes – super makkelijk, perfect om te combineren met al je favoriete dipsausjes. Of je nu kiest voor een klassieke hummus, een frisse feta-yoghurtdip of een pittige harissa-yoghurtdip, deze dipstokjes maken het geheel compleet.

Tips voor de ultieme borrelplank met dips

  • Combineer verschillende dipsauzen met diverse smaken: romig, pittig, fris en hartig.
  • Serveer dips met zelfgemaakte dipstokjes, stokbrood, groentesticks en crackers.
  • Varieer in texturen en kleuren voor een aantrekkelijke en smaakvolle borrelplank.

Met deze tips en het recept voor dipstokjes maak je van jouw borrelplank een onweerstaanbare smaakbeleving waar je gasten keer op keer van zullen genieten!

Lees ook: Wat hoort er op een perfecte borrelplank

In onze webshop vind je een prachtige collectie schaaltjes die perfect zijn om je dips in te serveren. Ze geven nét dat beetje extra flair aan je tafelsetting en maken van elk moment iets bijzonders. Praktisch, stijlvol en met liefde geselecteerd: jouw favoriete sausjes verdienen het beste! --> Shop ze hier!


🥑 Romige en Frisse Dips

1. Pico de Gallo (Frisse Tomatensalsa)

Ingrediënten:

4 rijpe tomaten, fijngesneden
1 kleine rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
Sap van 1 limoen
Handje verse koriander, fijngehakt
Zout en peper naar smaak

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een kom. Laat 10 minuten rusten voor het serveren.


2. Guacamole

Ingrediënten:

2 rijpe avocado’s
1 tomaat, fijngesneden
½ rode ui, fijngesneden
Sap van 1 limoen
Zout, peper en eventueel chili naar smaak

Bereiding:
Prak de avocado’s en meng met de andere ingrediënten. Direct serveren.


3. Klassieke Hummus

Ingrediënten:

1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld
2 el tahin (sesampasta)
2 el citroensap
1 teen knoflook
3 el olijfolie
½ tl komijn
Zout en water naar gewenste romigheid

Bereiding:
Blend alles glad. Voeg water toe tot je de gewenste dikte hebt.


4. Feta-Yoghurtdip

Ingrediënten:

150 g feta
150 g Griekse yoghurt
1 tl honing
Rasp van ½ citroen
Versgemalen peper

Bereiding:
Mix alle ingrediënten glad met een staafmixer of blender.


5. Kruidenroomkaasdip

Ingrediënten:

100 g roomkaas
2 el crème fraîche
Verse bieslook, peterselie en dille (fijngehakt)
Peper en zout

Bereiding:
Roer alles goed door elkaar. Laat even intrekken.


🍆 Rijke en Hartige Dips

6. Baba Ganoush

Ingrediënten:

2 aubergines
2 el tahin
1 teen knoflook
Sap van 1 citroen
1 tl gerookt paprikapoeder
Zout en olijfolie

Bereiding:
Rooster de aubergines tot ze zacht zijn. Lepel het vruchtvlees eruit en pureer met de andere ingrediënten.


7. Citroen-Dille Yoghurt Dip

Ingrediënten:

200 g Griekse yoghurt
Sap van ½ citroen
1 tl honing
Verse dille, fijngehakt
Zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een kom. Laat minstens 10 min intrekken.


8. Blue Cheese Dip

Ingrediënten:

75 g blauwe kaas
2 el crème fraîche
2 el mayonaise
1 tl citroensap
Zwarte peper

Bereiding:
Prak of mix tot een gladde dip.


9. Gekarameliseerde Ui Dip

Ingrediënten:

2 grote uien, in ringen
1 el boter
150 g crème fraîche
1 tl balsamicoazijn
Zout en peper

Bereiding:
Bak uien op laag vuur goudbruin (20-25 min). Laat afkoelen, meng met de rest.


10. Sriracha Mayodip

Ingrediënten:

3 el mayonaise
1 el Sriracha
1 tl limoensap
Snufje knoflookpoeder

Bereiding:
Roer alles goed door elkaar. Voor extra pit: voeg extra Sriracha toe.

🧄 Klassiekers & Wereldse Smaken

11. Aioli

Ingrediënten:

2 eidooiers
2 tenen knoflook, geperst
150 ml zonnebloemolie
1 el citroensap
Zout

Bereiding:
Klop de eidooiers met knoflook en citroensap. Voeg langzaam olie toe tot het bindt. Breng op smaak.


12. Zwarte Bonendip

Ingrediënten:

1 blik zwarte bonen, afgespoeld
1 teen knoflook
Sap van 1 limoen
1 tl komijn
2 el olijfolie
Zout

Bereiding:
Blend alles tot een gladde dip.


13. Notendip (Muhammara-style)

Ingrediënten:

100 g walnoten
1 gegrilde paprika (uit pot)
1 el granaatappelmelasse
1 teen knoflook
½ tl komijn
2 el olijfolie

Bereiding:
Blend alles samen. Voeg extra olie toe indien nodig.


14. Pesto-Roomkaas Dip

Ingrediënten:

100 g roomkaas
2 el groene of rode pesto
Zwarte peper

Bereiding:
Roer de pesto door de roomkaas. Serveer koud.


15. Zongedroogde Tomatendip

Ingrediënten:

6 zongedroogde tomaten (op olie)
2 el crème fraîche
1 teen knoflook
1 el olie uit de tomatenpot

Bereiding:
Pureer alles tot een gladde massa.


🍋 Avocado- en Yoghurtcombinaties

16. Avocado-citroen Yoghurt Dip

Ingrediënten:

1 rijpe avocado
150 gram Griekse yoghurt
Sap van 1 citroen
Verse kruiden (peterselie, bieslook)
Zout en peper

Bereiding:
Prak avocado en meng met yoghurt, citroen en kruiden.


17. Rode Biet & Geitenkaas Dip

Ingrediënten:

150 gram gekookte rode biet
100 gram zachte geitenkaas
1 eetlepel balsamicoazijn
Peper en zout

Bereiding:
Pureer de biet met geitenkaas en balsamico tot een gladde dip.


18. Warme Knoflook-Kruidenboter Dip

Ingrediënten:

100 gram roomboter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Verse kruiden (tijm, rozemarijn)

Bereiding:
Smelt boter met knoflook en kruiden, serveer warm.


19. Tzatziki

Ingrediënten:

200 gram Griekse yoghurt
½ komkommer, geraspt en uitgelekt
1 teentje knoflook, fijngehakt
Sap van ½ citroen
Verse dille of munt
Zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


20. Satésaus

Ingrediënten:

150 gram pindakaas
100 ml kokosmelk
2 eetlepels ketjap
1 theelepel sambal
Sap van ½ limoen

Bereiding:
Verwarm alle ingrediënten al roerend tot een gladde saus.


🌽 Origineel en Verrassend

21. Mais-Avocado Dip

Ingrediënten:

150 gram mais (uit blik)
1 avocado
Sap van 1 limoen
Verse koriander
Chili naar smaak

Bereiding:
Prak avocado en meng met mais, limoen, koriander en chili.


22. Eiersalade-dip

Ingrediënten:

4 hardgekookte eieren
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
Bieslook, fijngehakt
Peper en zout

Bereiding:
Prak de eieren en meng met mayo, mosterd en bieslook.


23. Warme Kaasdip
Ingrediënten:

150 gram geraspte kaas (cheddar of oude kaas)
100 ml melk
1 eetlepel maizena
½ theelepel knoflookpoeder

Bereiding:
Verwarm melk met maizena, voeg kaas en knoflookpoeder toe en roer tot een gladde saus.

24. Erwt-munt Dip
Ingrediënten:

 

 

200 gram doperwten (vers of diepvries)
150 gram yoghurt
Verse munt
Sap van ½ citroen
Zout en peper

Bereiding:
Pureer erwten met yoghurt, munt en citroen.


25. Kokos-Curry Dip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
50 ml kokosroom
1 theelepel currypoeder
1 theelepel honing

Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed door.


🍠 Groente- en Kaasvariaties

26. Geroosterde Zoete Aardappel Dip

Ingrediënten:

200 gram geroosterde zoete aardappel
2 eetlepels tahin
Sap van 1 citroen
Specerijen naar smaak (paprika, komijn)

Bereiding:
Pureer alles tot een romige dip


27. Paprika-Fetadip

Ingrediënten:

2 geroosterde paprika’s
100 gram feta
150 gram yoghurt
Chili naar smaak

Bereiding:
Blend alle ingrediënten tot een smeuïge dip.


28. Truffelmayonaise

Ingrediënten:

150 gram mayonaise
1 eetlepel truffelolie
Sap van ½ citroen

Bereiding:
Meng alles goed door elkaar.


29. Cashew-Koriander Dip

Ingrediënten:

150 gram geweekte cashewnoten
Verse koriander
1 teentje knoflook
Sap van 1 limoen

Bereiding:
Blend alles tot een romige dip.


30. Mosterd-Honing-Yoghurt Dip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
1 eetlepel honing
1 eetlepel mosterd
Peper naar smaak

Bereiding:
Meng alles goed door.


🧅 Extra Verrassende Dips

31. Lente-ui Dip

Ingrediënten:

150 gram zure room
2 lente-uitjes, fijngehakt
2 eetlepels mayonaise

Bereiding:
Meng alle ingrediënten.


32. Cheddar-Jalapeño Dip (warm)

Ingrediënten:

150 gram cheddar, geraspt
100 ml melk
1 eetlepel bloem
1 jalapeño, fijngehakt

Bereiding:
Verwarm melk met bloem, voeg kaas en jalapeño toe en roer tot een gladde saus.


33. Geitenkaas-Appel Dip

Ingrediënten:

100 gram zachte geitenkaas
1 eetlepel appelstroop
1 theelepel honing
Snuf kaneel

Bereiding:
Meng alles tot een romige dip.


34. Citroen-Basilicum Ricottadip

Ingrediënten:

150 gram ricotta
Rasp en sap van 1 citroen
Verse basilicum

Bereiding:
Meng ricotta met citroen en basilicum.


35. Harissa-Yoghurt Dip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
1 eetlepel harissa
Sap van ½ limoen

Bereiding:
Meng goed door elkaar.


36. Choco-Hazelnootdip

Ingrediënten:

2 eetlepels hazelnootpasta
100 gram mascarpone
1 eetlepel cacao

Bereiding:
Meng alles tot een gladde dip.


37. Zure Room met Limoen en Chipotle

Ingrediënten:

150 gram zure room
Sap van 1 limoen
1 theelepel chipotlepoeder

Bereiding:
Meng goed door.


38. Roomkaas-Pesto Dip

Ingrediënten:

150 gram roomkaas
3 eetlepels pesto (groen of rood)
Optioneel: pijnboompitten om te graneren

Bereiding:
Meng roomkaas en pesto. Strooi pijnboompitten over de dip.


39. Pesto-Yoghurt Dip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
2 eetlepels pesto
Sap van ½ citroen

Bereiding:
Meng alles.


40. Pesto-Hummus

Ingrediënten:

200 gram hummus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
2 eetlepels pesto

Bereiding:
Meng hummus en pesto.


41. Pesto-Roomdip met Ricotta

Ingrediënten:

150 gram ricotta
2 eetlepels pesto
1 eetlepel olijfolie
Rasp van 1 citroenschil

Bereiding:
Meng alles tot een romige dip.


42. Citroen-Kruidenyoghurtdip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
Sap en rasp van 1 citroen
Verse kruiden (dille, peterselie)

Bereiding:
Meng alles.


43. Knoflook-Yoghurtdip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
Scheut olijfolie

Bereiding:
Meng goed.


44. Yoghurt-Komkommer-Munt Dip

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
½ komkommer, geraspt
Verse munt, fijngehakt
Knoflookpoeder naar smaak

Bereiding:
Meng alle ingrediënten.


45. Pindakaas-Yoghurtdip (zoet)

Ingrediënten:

150 gram yoghurt
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel honing
Snuf kaneel

Bereiding:
Meng alles tot een gladde dip.


✨ Bonus: Luxe Saffraan-Yoghurtdip ✨

Ingrediënten:

150 gram Griekse yoghurt
Snuf saffraan, geweekt in warm water
1 teentje knoflook, fijngehakt
Sap van 1 citroen
Optioneel: 1 eetlepel mayonaise

Bereiding:
Meng saffraan met yoghurt, knoflook en citroen. Laat even intrekken en serveer met een scheutje olijfolie en wat munt of paprikapoeder.

Shop hier onze schaaltjes om jouw dipsauzen in te serveren.

Terug naar blog

Reactie plaatsen